VERWIJSPRAKTIJK LEDE

Parodontologie (van het Grieks περί peri = rondom , ὀδούς odous = tand)


Parodontologie is het deelgebied binnen de tandheelkunde dat gericht is op de steunweefsels rond de tand. Het betreft het tandvlees, het kaakbeen en het parodontaal ligament.

Een parodontoloog behandelt aandoeningen van deze steunweefsels. Doorgaans gaat het om een ontsteking van het tandvlees. Afhankelijk van de ernst spreekt met van gingivitis en parodontitis. Onderstaand schema tracht dit te verduidelijken.


under construction

Gezond tandvleesHet tandvlees bloedt niet. Het is roze van kleur en niet pijnlijk of gezwollen. De tand zit stevig in het kaakbeen en ook het tandvlees sluit stevig aan om de tand.

under construction

GingivitisGingivitis is een infectieziekte veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën zijn aanwezig in tandplaque, een wit beslag dat zich gedurende de dag op de tanden afzet. Indien deze tandplaque onvoldoende verwijderd wordt, zorgt de overmaat aan bacteriën voor ontsteking van het tandvlees. Deze ontsteking geeft aanleiding tot bloedend tandvlees, dat rood en gezwollen is. Soms is het tandvlees pijnlijk en vaak is er sprake van een slechte smaak of mondgeur. In dit stadium is de situatie nog volledig omkeerbaar. Behandeling en een goede mondhygiëne zorgen voor gezond tandvlees zonder blijvende schade.

Verwijspraktijk Lede  -  Hoogstraat 126, 9340 Lede - 053 / 39 77 47  -  0489 / 24 00 02 - endo@verwijspraktijklede.be - paro@verwijspraktijklede.be

under construction

ParodontitisWanneer gingivitis niet behandeld wordt, kan zich parodontitis ontwikkelen. Dit komt doordat er te veel schadelijke bacteriën aanwezig zijn en de afweer hiertegen faalt. Er ontstaat een heftige ontstekingsreactie waardoor kaakbeen wordt afgebroken. Hierdoor kan het tandvlees terug trekken en de tanden komen los te staan. In een vergevorderd stadium zorgt de aandoening zelfs voor verlies van tanden. Behandeling en een goede mondhygiëne kunnen de progressie van de aandoening stoppen. (animatie)