VERWIJSPRAKTIJK LEDE
Endodontie (van het Grieks ενδο endo = binnenin, ὀδούς odous = tand)
Endodontie (ook wel endodontologie genoemd) is het deelgebied binnen de tandheelkunde dat zich bezighoudt met aandoeningen van de pulpa.
Aan de hand van de verschillende behandelingen wordt dit hieronder verduidelijkt.
In bepaalde gevallen krijgt u eerst een afspraak voor een consult. Hierbij worden radiografiën genomen en wordt de diagnose gesteld. Op basis hiervan zal men de verschillende behandelingsmogelijkheden met u bespreken.
Tanden bestaan uit een kroon (het gedeelte dat zichtbaar is boven het tandvlees) en één of meerdere wortels
(het gedeelte dat de tand verankerd in het kaakbeen). In de kroon bevindt zich een ruimte: de pulpakamer. In iedere wortel zitten één of meerdere wortelkanalen. Deze zijn gevuld met bindweefsel, bloedvaten en zenuwvezels. Samen vormen deze de pulpa. Tandbederf, diepe of slecht aansluitende vullingen, trauma,… kunnen ervoor zorgen dat de pulpa ontstoken raakt. Indien deze ontsteking niet wordt behandeld, kan dit leiden tot pijn en ontsteking van het kaakbeen rond de tand. De wortelkanaalbehandeling is er op gericht de bacteriën en resten van het pulpaweefsel te verwijderen. De pulpakamer en kanalen worden gereinigd. De kanalen worden vormgegeven en opgevuld. (animatie)
Het komt soms voor dat na een wortelkanaalbehandeling de infectie niet geneest of er een nieuwe infectie optreedt. In dat geval kan een nieuwe kanaalbehandeling ervoor zorgen dat u uw tand nog kan behouden. Bij een herbehandeling wordt het oude vulmateriaal verwijderd, alsook mogelijke obstakels zoals stiften en afgebroken instrumenten. Hierbij is het gebruik van de microscoop en aangepast instrumentarium onontbeerlijk. Daarna worden de kanalen gereinigd, vormgegeven en gevuld. (animatie)
Verwijspraktijk Lede - Hoogstraat 126, 9340 Lede - 053 / 39 77 47 - 0489 / 24 00 02 - endo@verwijspraktijklede.be - paro@verwijspraktijklede.be
Wanneer een wortelkanaal onbereikbaar is, of er sprake is van resistente bacteriën kan een chirurgische ingreep aanwezen zijn. Hierbij wordt via een kleine incisie in het tandvlees rechtstreeks zicht verkregen op de infectiehaard. De punt van de wortel wordt verwijderd alsook het ontstekingsweefsel. Het kanaal wordt gereinigd en afgedicht met een biocompatibel materiaal. (animatie)